Aparati za sodobne kuhinje

gospodinjski aparatiKuhanje je nekaterim zgolj obveznost, za katero je pač potrebno poskrbeti, če želimo svoji družini ponuditi hranljive obroke. Za marsikoga pa je kuhanje užitek – in ni zgolj priprava hrane, temveč tudi izražanje kreativnosti in izkazovanje svoje ljubezni skozi jedi. Tako eni kot drugi gotovo vemo, da v kuhinji ne gre brez aparatov, s katerimi si lahko precej olajšamo marsikatero opravilo. Najbolj nujna sta zagotovo štedilnik in hladilnik, potem pa pridejo še drugi, ki jih je treba primerno razporediti in pomisliti na to, kako pogosto jih bomo uporabljali.

Osnovni aparati za kuhinje

Osnovni trikotnik kuhinje tvorijo štedilnik, hladilnik in pomivalno korito (kjer imamo dostop do vode za kuhanje, prav tako pa možnost pomivanja, zato je pomivalni stroj običajno v neposredni bližini). Pri štedilnikih se zadnja leta uveljavljajo indukcijske kuhalne plošče, ki prihranijo veliko energije oziroma omogočijo, da je kuhanje hitrejše. Sodobne kuhinje se ponašajo tudi z velikimi hladilniki, ki so lahko tudi dvokrilni (na eno stran hladilnik, na drugo zamrzovalnik), imajo avtomat za točenje hladne vode in sami delajo ledene kocke.
Ti tako imenovani »ameriški hladilniki« so običajno samostoječi, medtem ko klasične običajno raje vgradimo. Vgradni pa so tudi drugi aparati, na primer pomivalni stroj, pečica in mikrovalovna pečica. Prednost sodobne kuhinje pred »staro« je v tem, da so vgrajeno visoko, torej nad višino pulta, in se nam ni potrebno več sklanjati, kadar jih uporabljamo. Večina aparatov je lahko vgrajenih tako, da so povsem neopazni oziroma jih od spredaj zakriva čelna ploskev, ki je povsem enaka preostalemu delu kuhinje. Vidni sta običajno zgolj pečica in mikrovalovna pečica, kjer moramo seveda opazovati hrano med njeno pripravo.

Dodatni aparati

Poleg že omenjenih, si danes seveda ne predstavljamo kuhinje, kjer ne bi na pultu stal tudi opekač za kruh, aparat za peko kruha, aparat za pripravo kave, kjer ne bi uporabljali grelnika vode, mešalnika, paličnega mešalnika ali kar kuhinjskega robota, ki poskrbi za več različnih opravil. Če vse te strojčke radi uporabljate, pa morate nanje pomisliti že ob izbiri kuhinje. Nekaj jih je namreč lahko na pultu ali obešenih na steni (na primer digitalna tehtnica), večina pa za shranjevanje zahteva kar precej prostora. Dobro je, da ob izrisu kuhinje aparatom namenite eno večjo omarico, v kateri bo prostor prav za njih – lahko tudi kotno, tako da imate manj pogosto uporabljane aparate zadaj, bolj priročne pa spredaj.

Pripomočki za kuhanje

Poleg aparatov so bistven del vsake kuhinje tudi drobnejši pripomočki za kuhanje, brez katerih danes ne gre. Tudi te lahko kupite oblikovane tako, da delujejo kot estetski poudarek, ali pa povsem klasične. Če izberete solnico v obliki šahovske figure, stiskalnik česna v obliki krokodila, zajemalko v obliki dinozavra, je to zagotovo lahko nekje na steni oziroma pultu, ter vsem na očeh. Pazite le, da ne boste pretiravali in tako svoje čudovite kuhinje spremenili v preveč »kičasto«.

This entry was posted in Dom and tagged , . Bookmark the permalink.