Akumulatorske kose za najlepše urejene vinograde

Akumulatorska kosa

Pravijo, da je Slovenija dežela vinogradnikov in odličnih vin. Za razliko od prostranih ravnic, ki so porasle s trto v Franciji ali Kaliforniji, pa je tudi hribovita dežela, zato je večina naših vinogradov na strmih prisojnih pobočjih, kjer je delo zaradi samega naklona nekoliko bolj zahtevno. Ne le, da je treba strmine premagovati ob trgatvi, temveč tudi ob obrezovanju in škropljenju trte, pa tudi pri košenju v vinogradih.

Akumulatorske kose so pri košnji teh strmih pobočij gotovo najbolj učinkovite.

Akumulatorske kose olajšajo delo

Vsi vemo, da z velikimi traktorskimi kosilnicami in tudi s samohodnimi bencinskimi kosilnicami na strmini med vrstami trte ne gre. Rešitev je motorna kosa, ki je lahko bencinska ali akumulatorska. Električna v vinogradu žal odpade, saj je treba upoštevati tudi doseg električnega kabla. Najbolje se torej obnesejo akumulatorske kose, ki so tudi najbolj prijazne okolju.

S koso se lahko enostavno sprehodimo med vrstami trte in poskrbimo tako za košnjo trave med njimi kot okoli posameznih trt, je pa res, da je dobro spodnji del trte zaščititi, da je pri košnji ne poškodujemo. Če okoli stebla trte nimate mreže, si lahko pomagate tudi tako, da okoli vsakega stebla namestite prerezano plastenko.

Zakaj je akumulator boljša izbira od bencina?

Bencinska kosa je učinkovita, a priznati je treba, da je treba paziti na pravilen dotok goriva, zato so z motorjem včasih tudi težave. Še zlasti to velja za strejše naprave. Akumulatorske kose so tu nekoliko bolj prefinjene. Druga velika prednost pa je seveda v tem, da pri košnji ni izpuhov. Pri uporabi elektrike ste lahko povsem mirni, če se (preden trto škropite,) kdaj sprehodite po vinogradu tudi za to, da v njem naberete regrat za solato. Pri uporabi akumulatorja bo vaš vinograd namreč okoljsko veliko bolj neoporečen, na kar je treba pomisliti še posebej takrat, ko si prizadevate za pridelavo čim bolj ekološkega vina.

Edino nekaj drži: škorci in druge ptice, ki se želijo jeseni sladkati z grozdjem, se hrupnih bencinskih kos bojijo veliko bolj kot klopotca, z akumulatorskimi pa jih boste odganjali malo manj učinkovito, saj so bolj tihe.

This entry was posted in Uncategorized. Bookmark the permalink.