Ali potrebujem navigacijo v avtu?

navigacija-1Ko sem pred kratkim kupoval nov avtoradio sem imel na voljo zelo široko izbiro kjer ti ponujajo od osnovnega radia, skoraj da še na kasete do najbolj naprednega, ki vsebuje vse kar si lahko zamisliš. Sam sem kot moderen kupec seveda izbral napredno tehnologijo. Izbral sem avtoradio blaupunkt kateri ima lcd zaslon, bluetooth, dvd, mp3, usb, spominsko kartico, aux, predvajanje wma, navigacijo skratka vse kar dober avtoradio potrebuje.

Pa vendar sem se vprašal zakaj je to potrebno ter kaj nas čaka v prihodnosti. Glede na to, da gre trend v smer kjer ima že vsak otrok svoj tablični računalnik vgrajen v naslonjalo glave v vsakem sedežu pred njim. Samo še čakam trenutek, ko bodo v avto radie vgradili še skype, tv2go, dodali facebook, twitter, instagram na katerega boš lahko objavil posnetek s svoje zadnje kamere ko si zadel v količek ali pa v živo predvajal zanimive dogodke na cesti. Mogoče bi z livestreamom z avtoradia lahko kar pričeli s testiranjem v Rusiji, da ljudem ne bi bilo potrebno vse to potem prelagati na računalnik in objavljati na youtube. Pa da ne gledam samo na to, kaj nepotrebnega bodo vgradili v avtoradie prihodnosti se lahko v tem trenutku spotaknem že v odvečne lastnosti sedanjih radiev. Rad poslušam glasbo in super je možnost USB, AUX ter kartic. Mislim pa, da prav nihče ne potrebuje LCD zaslonov na katerih lahko predvajaš filme. Imam občutek, kot da so ti LCD zasloni lahko predvsem v prihodnosti večji problem za nesreče med vožnjo kot pa recimo GSM telefoni.

Ker pa sem že ravno pri telefonih, pa se bom spotaknil še ob navigacijski sistem. Kot kažejo statistike, ima danes večina ljudi pametne telefone, kar pomeni da si brezplačno naložijo tudi google maps, kateri je po mojih izkušnjah zelo natančen in tudi redno osvežen (za razliko od navigacije za katero moraš plačati da posodabljaš mapo), zato mi ne bo nikoli jasno zakaj potrebujemo to na radiu. Sam sem mnenja, da je navigacija v avtoradiih zgolj marketniška poteza, ker vsi vemo da mora v sloveniji imeti sosed eno funkcijo manj. Cena pa je zaradi te hudo nore dodatne funkcije pač večja.

This entry was posted in Tehnologije. Bookmark the permalink.