Depilacija nog in manikura že pri dvanajstih?

Če je še desetletje ali dve nazaj veljalo, da so deklice z začetku najstniških let še otroci, ne pa mlade ženske, je danes slika povsem drugačna. Nič nenavadnega ni, da se osnovnošolke ličijo in skrbijo tudi za urejeno telo, se oblačijo kot odrasle, da sta pri njih zaželeni manikura in depilacija nog, da imajo pobarvane lase. O tem, ali je to zanje primerno ali ne, pa so mnenja različna. In starši smo tisti, ki moramo običajno tehtati med tem, ali naj jim v njihovih željah ustrežemo, ali ne.

Otroci so v marsičem majhni odrasli

Kdor je mnenja, da sta depilacija nog in manikura stvar odraslih žensk, naj najprej pomisli: ali ni svojemu majhnemu otroku ali vnuku že pri nekaj mesecih oblekel prvih hlač iz džinsa in že v vrtcu nadel usnjeno jakno, namesto da bi ga oblačil v nežne rožnate pajacke? Mu ni za prvi ali drugi rojstni dan kupil športni avto na akumulator namesto tricikla s pedali? Ni deklica morda že kot dojenčica dobila prvih uhanov in luknjic v ušesa? Deklice in dečki so si že v najbolj rosnih letih zaželeli stvari, ki so »odrasle« (ali pa so si jih zanje zaželeli kar njihovi starši), saj se zgledujejo po odraslih in jim želijo biti podobni. Radi bi bili »veliki«, pri čemer jim skrb odraslih za telo in videz vsekakor ne uideta.

Depilacija nog sovpada s spolno zrelostjo

Priznajmo si, da so lepo pobarvani in celo porisani nohti zabavni. Lahko bi rekli, da so prej otročji, kot pa odrasli. Pri depilaciji pa se nekoliko bolj zatakne, a ravno tako zgolj na začetku. Danes so deklice telesno spolno zrele precej zgodaj, s tem pa pride tudi poraščenost telesa. Saj niste mnenja, da bi morala biti deklica pri dvanajstih med poletnim čofotanjem na bazenu poraščena po nogah in pod pazduho, kaj ne? Če ste mnenja, da to ni primerno za odrasle ženske, potem gotovo ni niti za njih – še posebej, ker so v ranljivih najstniških letih še toliko bolj dovzetne za zbadljivke vrstnikov.

Pa je treba deklico res peljati h kozmetičarki, namesto, da bi si dlačice odstranila z britvico? Časi se spreminjajo. Naše babice in dedki vedo povedati, kako so hodili bosi v šolo, pa se nihče ne zgraža, da imamo danes vsi doma vsaj deset parov čevljev. In če je bila britev sprejemljiva nekoč, je v sodobnem času sprejemljiva depilacija nog in pazduh.

Prvi naj bodo zdravje, higiena in nega
Depiliranje ni potrebno le zaradi videza, temveč tudi zaradi same higiene, saj vsi vemo, da se telesna poraščenost pojavlja tam, kjer je običajno veliko znojnic. A ko pride čas, da gre dekle na prvo depilacijo in si zaželi prvo manikuro, smo starši oziroma predvsem mame tiste, ki jo moramo naučiti, da prva v vrsti ni dekoracija telesa. Če si deklice želijo biti lepe in odrasle, naj najprej poskrbijo za svoje telo z zdravim načinom življenja, torej s primerno prehrano in gibanjem, saj bodo s tem za lepoto naredile največ. Skrbijo naj za higieno, za nego telesa s čiščenjem kože in nanosom losionov in krem, šele nato pridejo na vrsto dekorativni kozmetični izdelki.

This entry was posted in Lepota in zdravje and tagged , , . Bookmark the permalink.