Je odstranjevanje bradavic lahko tudi povsem neboleč postopek?

K sreči je medicina nasploh precej napredovala in nekateri posegi oziroma postopki, ki so nekdaj veljali za precej boleče, dandanes potekajo brez bolečin, hitro ter učinkovito. To velja tudi za odstranjevanje bradavic.

Na sploh velja, da so običajne bradavice lahko povsem izjemno neestetske tvorbe na koži, ki prizadenejo kogarkoli. Ali veste, kaj bradavice pravzaprav povzroča? Kako se jih najhitreje lahko znebite in preprečite njihov nastanek?

Kako se bradavice razlikujejo od običajnih pik?

Bradavice so običajno posledica okužbe z virusom HPV. Ta povzroča hitrejšo rast, prav tako razmnoževanje celic v povrhnjici kože. Na sploh se bradavice od običajnih pik razlikujejo zlasti po barvi ter obliki ter niso rakave. So namreč povsem neškodljive in pogosto lahko izginejo kar same od sebe. Ker pa znajo biti kar zelo neestetske, večino oseb motijo in jih ne nazadnje spravljajo tudi v zadrego. Posledično se za odstranjevanje bradavic odloči kar veliko oseb.

Kje pa se bradavice najpogosteje razvijejo? Na rokah ali pa na prstih rok. Neredko se pojavljajo tudi na podplatih, obrazu, na nogah in celo na genitalijah. Zdravljenje pa pomaga preprečiti, da bi se razvijale še naprej – na druge dele telesa in na druge osebe.

Bradavice se lahko razvijejo tudi po zdravljenju

Zdravljenje torej pomaga, da se bradavice ne razvijejo še po drugih delih telesa in na druge ljudi. Kljub temu pa se lahko pričnejo razvijati po samem zdravljenju. Posledično to številnim osebam predstavlja trajno težavo. Če bradavice postanejo boleče, moteče ter se izjemno hitro širijo, je treba vsekakor obiskati zdravnika.

Kako poteka odstranjevanje bradavic?

Še preden preizkusite zdravila za odpravljanje bradavic, obiščite zdravnika ali pa farmacevta vprašajte za nasvet. Strokovnjaka vprašajte tudi za tvorbe, ki so se vam pojavile; če so to sploh bradavice in ne morda kaj drugega.

Če se bradavic ne morete rešiti z domačimi pripravki ali s farmacevtskimi izdelki, vam pri tem lahko pomaga zdravnik. Eden od pogostejših načinov odstranjevanja poteka s krioterapijo. To je posebna terapija z ledom ali pa s tekočim dušikom. Takšna terapija je povsem neboleča in zelo učinkovita, čeprav jo bo treba najverjetneje večkrat ponoviti. Ne nazadnje odstranjevanje bradavic lahko poteka tudi s pomočjo kantaridina. To je snov, ki jo izvlečejo iz španske muhe.

This entry was posted in Uncategorized. Bookmark the permalink.