Kaj je optimizacija spletnih strani?

optimizacija spletnih straniDanes je vse pogosteje v rabi beseda optimizacija, največkrat seveda v povezavi s spletno stranjo, torej optimizacija spletnih strani. Kaj je pravzaprav optimizacija spletnih strani bomo govorili v tem prispevku. Zmote o optimizaciji spletnih strani so številne in se napačne predstave o tem, kaj je optimizacija spletnih strani, pa se vrstijo. Nekatere razlage so tako iz konteksta, da so tistim, ki vsaj približno vedno, kaj pomeni optimizacija spletnih strani, prav smešne.

Ljudje, ki so že slišali za optimizacijo, a se z njo sami ne ukvarjajo, jo označujejo enako kot jo vidijo – pojavljanje visoko na branžo vezane nize v spletnih iskalnikih. Ta del še drži. Mnogo težje je razumeti, kako doseči takšne rezultate.

Optimizacija spletnih strani ni oglaševanje

Mnogi laiki še danes zmotno mislijo, da optimizacija spletnih strani pomeni plačane oglase, v smislu: več daš, višje si. Žal ta teorija ne drži. Seveda se lahko za določeno ceno pojavljate prav tako zelo visoko, a vsi, ki boste monitor pogledali pod ustreznim kotom, boste videli, da so tisti prvi trije »ta visoko« obarvani nekoliko drugače kot spodnji. Dragi moji, to so plačani oglasi in ne optimizacija spletnih strani.

Tako optimizacija spletnih strani kot tudi plačani oglasi in še vrsto ostalih pristopov so namreč del nečesa večjega, to je celotni proces spletnega marketinga. Obe komponenti skupaj z vsemi ostalimi igrata namreč zelo pomembno vlogo pri prepoznavnosti tako spletne stran kot tudi imena podjetja, ki ga spletna stran predstavlja.

Najbolj idealna je optimizacija spletnih strani še pred samo postavitvijo spletne strani. Če že takrat razmišljamo o tem, lahko temu primerno spišemo dovolj ustrezno kodo in relevantne vsebine na sami spletni strani – se že v štartu lotimo tako imenovane on-site optimizacije, ki jo bomo kasneje nadgradili še z off-site prijemi in aktivnim vključevanjem v vsa čedalje nujno potrebna socialna omrežja. Ker pa je optimizacija spletnih strani spreminjajoč proces, se ga lotevajte z izjemno previdnostjo in spoštovanjem, da ne boste na koncu iz boja odkorakali kot poraženec. Morda je za začetek najbolje, da vam pri tem pomaga katero izmed podjetij, ki se z optimizacijo ukvarja dnevno in si tako prihranite ogromno časa in posledično denarja. Pa obilo sreče pri optimizaciji.

This entry was posted in Tehnologije and tagged , . Bookmark the permalink.