Kuhinja nedvomno služi svojemu namenu

mizarstvo-peternelj-kuhinje-1Kuhinje igrajo veliko vlogo pri stanovanju. V kuhinjah se pripravljajo obroki, družine se zbirajo za mizo med kosilom, večerjo.

Slovenska kuhinja ne pomeni kuhinja kot prostor kjer se jedi kuhajo, ampak pomeni jedi katere se najpogosteje kuha in/ali jedi, ki so znane samo za Slovenijo. Ker je slovenskih narodnih jedi kar veliko, so tu le tiste najbolj znane, prekmurska gibanica, kranjska klobasa in krvavice, žganci, bograč, idrijski žlikrofi, ter še ogromno drugih jedi.

Idrijski žlikrofi so slovenska jed iz Idrijskega. Žlikrofi so narejeni iz rezančevega testa s krompirjevim nadevom in z njihovo značilno obliko. Priprava poteka po tradicionalnem receptu. Običajno se pripravljajo kot predjed, za domačo pripravo pa so lahko kar glavna jed.

Kranjska klobasa je najbolj znana slovenska narodna mesna jed. Prihaja s Kranjskega, kar nam pove že njeno ime. Za pripravo Kranjske klobase je recept zelo pomemben, saj mora vsebovati določene sestavine in količine teh sestavin.

Prekmurska gibanica je še ena najbolj znanih slovenskih jedi. Je specialiteta (sladica) in izhaja iz prekmurske kuhinje. Sladica je zelo dobra prav tako kot kalorična. Za pripravo je potrebna krhka podplat in vlečeno testo (»gube«), ter štiri vrste nadeva. Uporabni se skutin, makov, orehov in jabolčni nadev.

Bograč je golažu podobna jed. Prihaja tudi iz Prekmurja. Njegove sestavine svinjina, divjačina, govedina, krompir. Za začinjene pa spada zraven še čebula, česen, paprika in sol. Od ostalih golažev se bograč razlikuje po tem, da vsebuje kar tri vrste mesa, in da je krompir kuhan v golažu ter ne posebej.

Slovenska hrana je precej mastna, zato velja še omeniti da med znane in zelo priljubljene spadajo še ocvirki. To je vrsta jedi iz svinjine, oziroma iz svinjske kože. V kovinski posodi se kosi slanine in mastnega mesa kuhanja, pri katerem se potem mast raztopi in odcedi, majhni kosi mesa inmaščobe pa se popražijo in posušijo. Ocvirki se lahko postrežejo kot topla jez z  mesom, ali pa kot hladni prigrizek.

Save

This entry was posted in Dom and tagged , , . Bookmark the permalink.