Last minute ponudba za najboljši dopust

last minuteMarsikdo si rad svoj dopust načrtuje veliko v naprej, ter ima tako že več mesecev pred odhodom popolnoma znane vse podrobnosti. Včasih je veljalo, da si ob zgodnji rezervaciji običajno plačal manj, kar tudi danes v neki meri še vedno drži – a lev primerjavi s »klasično« ponudbo, ne pa v primerjavi z last minute oziroma ponudbami v zadnjem hipu. S to namreč lahko prihranite še več, poleg tega pa bo vaš dopust veliko bolj vznemirljiv.

Zakaj so na voljo last minute ponudbe?

Velike turistične agencije pogosto zakupijo cele hotele oziroma večje število sob in apartmajev – običajno toliko, da z gosti za te sobe napolnijo tudi čarterski let do izbrane destinacije. Če katera od sob ali kakšen sedež na letalu ostaneta prazna, je to zanje izguba. In kadar se zgodi, da potovanja ne morejo razprodati, temveč jim ostajajo prazna mesta, je gotovo bolje, da aranžma prodajo po znižani last minute ceni. Ob klasični ceni se ne bo nihče odločil, da bi šel že jutri ali pojutrišnjem na pot nekam, kamor dejansko ni nameraval. Če je cena izjemno ugodna, pa nam last minute odločitve običajno ne delajo preglavic. Bomo pač šli na dopust na Portugalsko, namesto v Španijo, obiskali Amsterdam, namesto Budimpešte …

Last minute ponudbe so torej nastale zato, da turistične agencije nimajo izgub. Najpogosteje so vezane na ponudbo, ki vključuje letalski prevoz (čarter). Seveda pa so last minute ponudbe hitro prišle tudi na druga turistična področja, torej skušajo z njimi razprodati avtobusne izlete, apartmaje in sobe, ki ne vključujejo prevoza …

Kakšne so prednosti last minute potovanj?

Največja prednost je zagotovo ugodna cena, saj vsi vemo, da vedno radi prihranimo. In če je sam aranžma tako poceni, da lahko preostanek denarja, ki je bil namenjen zanj, vzamemo s seboj na dopust kot »žepnino«, je to vsekakor odlično. Sicer pa so last minute ponudbe zanimive tudi iz drugih razlogov. Z njimi vidite dežele in mesta, ki jih sicer ne bi nikoli, saj se ne bi odločili za potovanje tja. To pomeni, da boste videli veliko novega, zanimivega, nepričakovanega. In kar je še bolje – ugotovili boste, da je ves svet lep. Marsikdo se namreč pri dopustovanju ujame v rutino in hodi leta in leta na isto destinacijo, last minute pa vas lahko prepriča, da po letih Hrvaške ali Grčije tokrat morda odidete nekam, kjer boste našli povsem drug svet.

Za koga so primerna last minute potovanja?

last_minute_potovanjaZagotovo si odločitve za dopust dan ali dva pred odhodom ne more privoščiti vsakdo. Najlaže se jim prilagodijo tisti, ki imajo najmanj rednih obveznosti – to pomeni, da so ta potovanja idealna predvsem za upokojence, ki pa se žal za last minute odločajo nekoliko manj pogosto. Razlog gre iskati predvsem v tem, da s tovrstnimi potovanji nimajo izkušenj in imajo radi večino stvari organiziranih v naprej. Prav tako je last minute odličen za mlade, na primer študente, ki so poleti kar dva meseca prosti in jim ni toliko pomembno, ali gredo na dopust kak teden prej ali kak teden kasneje.
Sicer pa se lahko za last minute potovanje odločijo tudi delovno aktivni in družine, če imajo nekoliko večji »časovni okvir« za dopust. Če so poleti prosti recimo dva ali celo tri tedne naenkrat, ni težave znotraj tega okvirja najti odlične last minute ponudbe.

Kje iskati najboljšo ponudbo v zadnjem hipu?

Pot odene turistične agencije do druge je zagotovo nekaj preživetega, saj se najboljše turistične ponudbe danes zagotovo najhitreje in najbolj enostavno najde na spletu. Med spletnimi stranmi boste našli tudi takšne, ki so specializirane prav za last minute ponudbe, na primer stran www.last-minute.si. Tu lahko povsem enostavno izbirate med najrazličnejšimi last minute ponudbami glede na destinacijo – torej vam morda celo ne bo potrebno iti drugam, kot si želite, saj bo na voljo last minute prav v kraj, kamor bi šli najraje. Odločite se lahko, ali želite iskati med celotno ponudbo, ali samo med hoteli, samo med poleti, ali pa vas zanima morda celo last minute najem avtomobila (rent a car).

Last minute ali kuponi?

last minute pocitniceMarsikdo, ki si želi poceni dopust, se odloči, da si bo tega privoščil s pomočjo kuponov. Ti so zadnja leta izjemno razširjeni in pogosto kar ne moremo verjeti, po kakšni ceni se lahko odpravimo na pot. Kaj je torej boljše – last minute ali kuponi? Odvisno od tega, kam želite. Tudi pri kuponih vam namreč ni treba v naprej planirati datuma, ko boste neko storitev koristili, torej se lahko v zadnjem hipu odločite, da ga boste izkoristili – a medtem, ko pri last minute točno veste, da greste na pot, se vam pri kuponih lahko zgodi, da je storitev v izbranem terminu že zasedena. Prav tako velja povedati, da so preko kuponov najpogosteje na voljo bivanja brez vključenega prevoza, saj je ponudnik na primer hotel sam, ne pa agencija, ki poskrbi tako za namestitev kot prevoz. In poleg tega so ponudbe preko kuponov tudi geografsko zelo omejene – večinoma nudijo dopust v nam bližnjih državah, saj lastniki portalov s kuponi večinoma iščejo ponudnike s svojimi lastnimi komercialisti, ti pa seveda ne iščejo ponudnikov sredi Azije, Afrike in podobno.

This entry was posted in Potovanja. Bookmark the permalink.