Lastnosti, ki naj jih imajo kuhinjski roboti

Kuhinjski roboti so za nekatere odrešeniki, ki pomagajo narediti kuhanje bolj enostavno in hitro, za druge pa nebodigatreba, ki zasede celo kuhinjsko omarico in niti ne pride tako zelo prav. Morda pa je tako zato, ker imajo doma robota, ki ni pravšnji zanje?

Kuhinjski roboti so različni

Pri nakupu kuhinjskega robota je pomembno predvsem to, da izberete takšnega kot potrebujete. Če želite dejansko zgolj »mikser«, ki stoji in meša brez vaše pomoči, potem kupite povsem osnovnega, ki ima zgolj metlico za stepanje in kavelj za gnetenje. Kupovanje velikih kompletov, ki vključujejo na primer tudi nastavek za mletje mesa, je zgolj izguba denarja (in prostora v omari), če mleto meso kupite vedno že pripravljeno in sami doma ne boste nikoli delali klobasic in čevapčičev. Enako velja tudi za druge nastavke: večini pride prav nastavek za mletje in sekljanje, precej manj ljudi pa uporablja na primer ožemalnik.

Pozorni boste tudi na to, kako različni so si med seboj kuhinjski roboti po sami velikosti osnovnega stojala in roke. Nekateri so bolj masivni, drugi pa manj in niti ne motijo, če so ves čas na pultu. Je pa seveda od velikosti osnove odvisna tudi velikost posode za mešanje. Testo za potico boste težko zgnetli in nato še vzhajali v majhni posodi.

Prav tako velja preveriti, kakšna je moč naprave (naj bo vsaj 100 W, če želite brez skrbi gnesti testo), ter koliko različnih hitrosti je na voljo.

Sodobne elektronske lastnosti

Je tudi vam odveč, da potrebujete v kuhinji celo množico posod in naprav? Potem vam bo prišla prav takšna naprava, ki med dodajanjem sestavin v posodo te tudi stehta – tako se boste znebili dodatne posode in kuhinjske tehtnice. Najbolj moderni kuhinjski roboti imajo tudi vgrajeno uro in tako lahko nastavite čas stepanja, ki je zlasti pri nekaterih sladicah izjemno pomemben. Poleg teh boste pri najboljših znamkah kot sta Bosch in Kenwood naleteli še na druge zanimive lastnosti: na primer na gretje posode, ki pomaga pri vzhajanju testa ali pomaga, da se sestavine v posodi stopijo (tudi v dvojni posodi za vodno kopel). Primer takšnega naprednejšega kuhinjskega robota, ki se ponaša tudi s tehtnico in segrevano posodo je recimo KENWOOD Titanium Chef Patissier XL.

This entry was posted in Uncategorized. Bookmark the permalink.