Na razgovor za službo pripravite dobro strategijo

Imate razgovor za službo, pa ne veste kako bi se zanj pripravili? Za vsakogar je razgovor za bodočo zaposlitev stresna situacija, pa naj si bo to le za študentsko delo ali redno zaposlitev. Na zavodu za zaposlitev iskalcem zaposlitve priporočajo naj na bodoče delodajalce naredijo dober vtis s tem, da so profesionalni, samozavestni in sposobni.

Toda preden odidete na razgovor za službo je pomembno, da do tega tudi pridete. Dobro napisan življenjepis je odskočna deska, v kolikor pa boste dodali še kakšna priporočila prejšnjih delodajalcev, pa dvoma o razgovoru skoraj ni. Za vsak razgovor se v naprej pripravite in načrtujte strategijo, zakaj bi delodajalec izbral ravno vas.

Pred razgovorom preverite reference podjetja

Če ste bili pozvani na razgovor za službo, potem se pred njim obvezno pozanimajte o vseh pomembnih informacijah o podjetju. Kakšne produkte in storitve opravlja? Koliko ima zaposlenih? Ima mogoče enote v tujini? Med drugim preverite sporočila za javnosti in prebrskajte po spletu, če so morebitni neplačniki. Če je znano, s kom boste imeli razgovor, poskusite preveriti zanimanja sogovornika.

Za razpisano delovno mesto preverite vse mogoče informacije, preverite stanje sektorja, kakšne ima trende in načrte za prihodnost, zelo pomembno pa je vedeti kaj dela podjetje konkurenčnega. S temi informacijami lahko povežete svoje znanje, izkušnje in sposobnosti ter tako podjetje prepričate, da ste prav vi idealni za to službo.

Pazite, da bo razgovor za službo uraden

Vsak kandidat, katerega podjetje povabi na razgovor za službo, lahko od sogovornika pričakuje številna vprašanja. Za vsa imejte uraden odgovor in nikakor ne postanite v pogovoru preveč domači. Če boste na razgovoru preveč sproščeni, lahko delodajalec dobi občutek, da vas služba ne zanima. Izogibajte se kakršnikoli diskriminaciji in pogovorom o svojih pravicah.

Vsak dober delodajalec bi moral kandidatu za zaposlitev zagotavljati enako obravnavo ne glede na narodnost, raso, etnično poreklo, nacionalno in socialno stanje, spol, barvo kože, zdravstveno stanje, invalidnost, spolno usmerjenost itd. Žal pa tega ne upoštevajo vsi, zato se na takšne situacije pripravite že v naprej in v primeru zavrnitve iščite nov razgovor za službo, saj vas v tem primeru delodajalec zagotovo ni vreden.

This entry was posted in Uncategorized. Bookmark the permalink.