Se investicija v toplotno črpalko obrestuje?

toplotna-1Vse več je gospodinjstev, ki iščejo idealen, udoben in okolju prijazen način za ogrevanje vode. Danes v ta namen, v uporabo vse bolj prihajajo raznorazne toplotne črpalke.

Toplotne črpalke so termodinamične naprave, ki sprejemajo energijo toplote, ki prihaja iz okolice, bodi si iz zraka, zemlje ali vode in ji s pomočjo nameščenega kompresorja poviša nivo temperature. Tako se voda namenjena gospodinjstvu ogreva.

Toplotne črpalke zrak voda odlikuje enostavna vgradnja, ki ne zahteva večjih gradbenih posegov. Večje gradbene posege srečamo pri toplotnih črpalkah zemlja-voda ali voda-voda. Za delovanje toplotne črpalke zrak voda, ni potrebna izdelava vrtin ali zemeljskih kolektorjev zato je ta vrsta toplotnih črpalk vse bolj razširjena.

Montaža toplotne črpalke zrak voda je dokaj podobna montaži običajne stenske klimatske naprave. Zaradi njene enostavne montaže je lahko nameščena v enem samem dnevu. Poleg tega so toplotne črpalke zrak voda cenovno zelo ugodne in hkrati kvalitetne.

Poglejmo, kakšne prednosti imajo toplotne črpalke pred klasičnimi viri ogrevanja. Glavna prednost so stroški ogrevanja. Poleg stroškov ogrevanja pa je prednost tudi ta, da z uporabo toplotnih črpalk zmanjšujemo onesnaženost okolja, to pa zaradi manjše porabe energije ter izpustov škodljivih snovi.

Če ogrevamo večje površine, so ob povprečni izolaciji objekta potrebne toplotne črpalke z večjimi močmi. Te črpalke so običajno dražje, vendar se njihova vgradnja dolgoročno izplača. Za večje površine se priporoča uporaba toplotnih črpalk voda-voda ali zemlja-voda, medtem ko se pri stanovanjskih površinah z minimalnimi toplotnimi izgubami priporoča toplotne črpalke zrak voda.

V primeru, da se odločimo za toplotno črpalko, naj bi se investicija povrnila v roku šestih ali sedmih let.

This entry was posted in Dom and tagged , . Bookmark the permalink.